Shiningheart

~ BE the difference ~

 

GODINNEN

Er zijn veel verhalen van Godinnen en hun aantal is talrijk. Ik vind ze altijd erg inspirerend. Godinnen zou je kunnen zien als archetypes waarvan de energie en het aspect waar die bepaalde Godin voor staat je kan helen om dat stuk in jezelf in balans te brengen.

Hieronder wil ik graag iets over een paar Godinnen die mij aanspreken en hun energie vertellen. Elk van deze Godinnen is verbonden met een van de elementen.


PELE

Pele (spreek je uit als Peelee) is een vuurgodin die haar oorsprong vindt in Hawaï. Zij is de Godin van vulkanen, natuur, chaos, passie en seksualiteit. Zij staat symbool voor de grootste scheppingskracht op aarde.
Het vuur in de kern van de aarde verwarmt onze hele planeet. Deze Godin activeert de basischakra waar je eigen scheppingsenergie en oerkracht zich bevindt. Ook de kracht van seksualiteit kan omgezet worden in creativiteit en helpen een eigen werkelijkheid te creëren.


Volgens de legende streed Pele een harde strijd met haar zus, een godin van de zee. Hoe zij ook opgejaagd wordt, Pele's vuur laat zich niet bedwingen.
Zij wil je bewust maken van het feit dat je naar je hart moet luisteren en je eigen natuur en passie volgen.
Pele's vuur kan ons zuiveren van al het oude wat niet meer bij ons past. Ze helpt je om op een dieper niveau te voelen waardoor je je passie kunt ontdekken. Ook steunt ze je in het varen van een nieuwe koers. Ze vraagt je om actie te ondernemen.

Vuur werkt transformerend. Het kan echter ook vernietigend werken als het te heet wordt. Als je te lang je woede inhoudt, kan dit tot een innerlijke vulkaanuitbarsting leiden. Pele wil je hier ook graag bij helpen. Uit jezelf en krop geen dingen op.

Juist nu is dit zo'n belangrijke Godin. Het is de bedoeling dat we naar onszelf luisteren, dat we de weg van ons hart volgen en dat niet uit te stellen.

© Anja - www.shiningheart.nl


OYA

Oya is een Godin van de wind en het weer. Dit kan zijn heftig weer zoals zware stormen, tornado's, onweer en verwoestende stortbuien, maar ook de zachte beloftes van regenbogen.
Andere trefwoorden die op haar slaan zijn: vrouwelijk leiderschap, overtuigend charme en transformatie.
Oya helpt vrouwen die in lastige conflicten verstrikt zijn geraakt. Zij wordt beschouwd als de beschermster van de vrouwelijke kracht en zij staat ook voor de evolutie van de vrouw.

Oya wil graag dat je in beweging blijft en niet vast blijft zitten in oude structuren. Ze houdt je geest levendig en schenkt inspiratie. 

Oya vraagt je om verandering te omarmen en helpt je als het ware met de verandering mee te dansen. Ze ondersteunt je tijdens dit veranderingsproces om je eraan over te geven zodat je mee kan stromen met de stroom van jouw leven zoals je ziel die voor jou wenst.

Oya kan je wakker schudden en je vertellen wat je op moet ruimen en wat er nodig is op je weg naar heelheid. Er zal hoe dan ook ruimte gemaakt moeten worden voor het nieuwe.

De wind zal je helpen om je visie helder te krijgen.

© Anja - www.shiningheart.nl


YEMANYA

De Godin Yemanya is een zee- en watergodin. Ze is de Godin van de oceanen, de maan, vruchtbaarheid en het moederschap. Ze is de beschermvrouwe van vrouwen en kinderen, huis en familie en van natuurreligies. Ze heerst over het onderbewuste en over creatieve zaken.
Ze is het voedende, vrouwelijke en levenschenkende principe. Ze wordt opgeroepen voor alles wat met het vrouwelijke te maken heeft.

Haar naam betekent 'vismoeder'. Ze wordt ook wel afgebeeld als vrouw met de staart van een vis. Haar naam komt van yeye (moeder) en eja (vis). Yemanya wordt wel vertaald als 'Leven ontstaan uit het water'. Ook wordt ze de 'Moeder van alles' genoemd. De kleuren die bij haar horen zijn wit en blauw.

Ze heeft net als de zee haar verschillende gemoedstoestanden. Ze kan heel lief en vredig zijn, maar ook agressief en destructief.

Yemanya leeft in het midden van rivieren en oceanen en staat symbool voor het eeuwige stromende water en de vochtige aarde.
Ze brengt leven voort en beschermt het leven op al zijn hoogte- en dieptepunten, zelfs door de meest verschrikkelijke diepe dalen heen.

Ze kan je eraan herinneren tijd voor jezelf te nemen, je behoefte te vervullen en je verdiende positie in het leven te respecteren.

Yemanya is ook de Godin van de Overgave. Als je naar haar toe gaat en je aan haar overgeeft, kun je je problemen zien oplossen in het water van haar omhelzing. Overgeven heeft alles te maken met openstellen en vertrouwen. Soms is het nodig je open te stellen voor iets groters. Geef je over aan de rivier des levens en laat je meevoeren met haar stroom zodat de godinnenenergie met je kan samenwerken om te bereiken wat je nodig hebt.

© Anja - www.shiningheart.nl

GAIA

Gaia is een Griekse Godin die de verpersoonlijking van de aarde is, de Oermoeder. Ze wordt dan ook wel Godin van de Aarde, Godin van de Natuur en Moedergodin genoemd.

Zij kwam voort uit de oerchaos. Chaos bevatte alle bestanddelen, de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Hier is zij uit ontstaan. Ze wordt vaak afgebeeld als een mollige vrouw, oprijzend uit de grond, altijd eraan verbonden.

Haar gestalte drukt de eerbied voor het leven uit. In haar groeit het wonder van de geboorte. Zij zal haar kind voeden en beschermen. Na hun dood zal zij haar kinderen weer opnemen in haar schoot. Zo zorgt zij voor de wedergeboorte.

In de mythen verenigde Gaia zich met de Hemel (Uranus) en zij vormden het eerste Godenpaar. Uit hun vereniging komen de talrijke kinderen voort. Dit kan je ook wel zien als het samengaan van lichaam en geest dat de mens zijn levensvorm geeft.
Gaia zette haar kinderen aan om voor zichzelf op te komen en in opstand te komen tegen hun vader, die hen weg wilde stoppen.

Gaia ondersteunt de vrouwelijke aarde energie en probeert deze te beschermen tegen onderdrukking van mannelijke energie wanneer er geen gelijkwaardigheid (meer) is.

De energie van Gaia is beschermend en verzorgend. Zij geeft leven en zorgt voor voedsel. Zij wil graag dat mensen voor zichzelf zorgen, als onderdeel van haarzelf. Alles en iedereen is verbonden met elkaar. We zijn afhankelijk van Moeder Aarde en zij van ons. Als wij goed voor haar zorgen, zorgt zij goed voor ons. 
In vroegere tijden waren mensen zich daar meer van bewust dan tegenwoordig. Voor de natuurvolkeren waren de aarde en al haar bewoners, de planten, de dieren, de wateren, de heuvels en bergen heilig omdat ze deel waren van haar lichaam en werden als zodanig geëerd en beschermd.

Gaia wil graag dat je 'bent' in je lichaam, staat op deze aarde, je persoonlijkheid ontwikkelt en je ontplooit in de wereld. Je mag er zijn. In gelijkwaardigheid leven met alles en iedereen om je heen. Gaia zal je altijd leiden naar je eigen hart.


© Anja - www.shiningheart.nl
  

Alle teksten en gedichten op deze site zijn van eigen hand en mogen niet zonder toestemming en bronvermelding elders gepubliceerd worden.

© copyright 2005 - 2023 Anja - alle rechten voorbehouden