Shiningheart

~ BE the difference ~

 

ELEMENTAL HEALING ~ in je element ZIJN

Elementen

Volgens de oude mystieke tradities is alles in de schepping samengesteld uit de vier elementen. Deze elementen vertegenwoordigen krachten in de natuur (energieën, trillingen, mystieke principes), maar beïnvloeden ook onze lichaamsprocessen. We eten het voedsel van de aarde, ademen zuurstof (lucht) in, verteren/verbranden het voedsel (vuur) en drinken water omdat ons lichaam voor een overgroot deel uit vocht bestaat.

Tijdens de jaren dat ik me actief bezig hield met healing en het doorgeven van levensenergie werd me duidelijk dat de energie die door me heen stroomde ook van de elementen afkomstig is. Het voelde voor mij als een 'Elemental Healing '.


De vier elementen nader bekeken

Elk van de vier elementen heeft bepaalde eigenschappen die ons helpen bij onze innerlijke groei.

aarde
De energie van aarde geeft ons standvastigheid en oude oerwijsheid.
Het fysieke lichaam vertegenwoordigt dit element in de mens.
Deze energie verbindt ons met de materiële wereld (Moeder Aarde).
Dit element activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en aardt alle andere energieën.

Het element aarde correspondeert met windstreek het noorden, seizoen winter en kleur groen (van lentegroen tot diep donkergroen naar zwart toe).

lucht
De energie van lucht geeft een gevoel van lichtheid, ruimte, kennis en helderheid.
Het element wordt vertegenwoordigd door het intellect en de geestelijke vermogens van de mens.
Het heeft betrekking op spiritualiteit, wijsheid en een hoger weten.
Deze energie verbindt ons met het kosmische.
Het element lucht geeft een licht en vrij gevoel, een gevoel van intense diepe vrede, liefde, geborgenheid en één-zijn met alles om je heen.
Healing is onder andere mogelijk door middel van het gesproken woord, mantra’s, trillingen van de trom en visualisaties (gedachten).

Het element lucht correspondeert met windstreek het oosten, seizoen lente en kleur geel (alle kleuren en tinten geel, goud).

vuur

De energie van vuur geeft kracht, liefde, moed, uithoudingsvermogen en gedrevenheid.
Het element vuur wordt in de mens vertegenwoordigd door de emoties, wilskracht, persoonlijke drijfveren en idealen, egokracht en innerlijk vuur (zonnekracht).
Dit element transformeert oude negatieve energieën en brandt door blokkades en weerstanden heen. Het werkt beschermend en geeft levenskracht.
Doordat op fysiek niveau de lichaamstemperatuur iets oploopt, kunnen de lichaamsprocessen worden versneld.

Het element vuur correspondeert met windstreek het zuiden, seizoen zomer en kleur rood (van oranje tot donkerrood, bordeauxrood, paars, violet).

water
De energie van water geeft ons intuïtie, zuivering en gevoeligheid.
Dit element wordt in de mens vertegenwoordigd door het gevoel, het (dagelijks, ziels- en onder-) bewustzijn, de psyche, de intuïtie en de diepste verlangens. De maanenergie heeft hier veel invloed op.
Het element water is een koele, diep doordringende energie, zowel zacht als doortastend.
Deze energie kan diepe blokkades op psychisch niveau oplossen en werkt op het diepe gevoelsniveau. Het reinigt je, leert de zorgen los te laten, opent het hart zodat je weer liefde en mededogen kunt ontvangen. Het geeft een algeheel gevoel van welbehagen, schept vreugde en het gevoel van “ik verdien het om gelukkig te zijn”.

Het element water correspondeert met windstreek het westen, seizoen herfst en kleur blauw (van indigo naar helder hemelsblauw, kobaltblauw, lichtblauw tot heel zacht zilverblauw).

mannelijke en vrouwelijke energieën
De elementen aarde en water zijn vrouwelijke energieën.
De elementen lucht en vuur zijn mannelijke energieën.
Zowel de vrouwelijke en mannelijke energieën dienen gelijkmatig aanwezig te zijn in de persoon om volledig in balans te zijn.


ELEMENTAL HEALING

Elemental = 'van de elementen' en 'essentieel'
Healing = heelwording

De energieën van de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht kunnen je helpen je weer 'in je element' te laten zijn.

De krachten van deze oeroude, essentiële elementen healen op plaatsen waar onbalans, pijn en verdriet aanwezig zijn. Ze brengen je terug naar je eigen kern. Dit is elementair voor het groeiende bewustzijnsproces waar iedere ziel toch diep naar verlangt.

Een healing, ook wel energiebehandeling genoemd, probeert de tekorten aan energie weer aan te vullen en ook een teveel aan een bepaalde energie weer in balans te brengen.
Een voorbeeld: er zit teveel energie rond het hoofd omdat de persoon teveel 'in het hoofd zit'. Er is dus veel luchtenergie en deze persoon zou meer aarde-energie kunnen gebruiken. Hij heeft er baat bij als dit teveel aan energie wordt weggehaald of getransformeerd. 

Tijdens een healing verandert de beweging, richting en dus de aard van iemands levensenergie zodat er een nieuw evenwicht kan ontstaan. Zo kan iemand die het allemaal even niet meer ziet zitten weer een sprankeltje hoop krijgen waardoor hij/zij weer verder kan.
De energieën werken niet alleen in en rond het lichaam, ze werken op alles in ons leven door. Het zorgt ervoor dat we bepaalde situaties en mensen op ons pad krijgen die we nodig hebben om te leren en te groeien.

cyclus
Het leven bestaat uit cyclussen, net zoals de natuur elk jaar constant door een nieuwe cyclus gaat. Na een periode van inkeer en rusten in jezelf zoals de winter doet, kunnen in de lente van het leven nieuwe zaadjes ontkiemen om in de zomer tot volle bloei te komen. Wanneer iets niet meer bij ons hoort, kunnen we het loslaten zoals in de herfst de bomen hun bladeren laten vallen. Dit geeft weer ruimte voor iets nieuws wat na een sluimerperiode tevoorschijn mag komen. Zo gaat het proces continue door. Zelf kunnen we beslissen hoe snel we de cyclus willen laten verlopen.

Het leven is een grote wervelende, spiralende energie. Alles is in beweging, niets staat vast en alles kan altijd vanuit meerdere kanten bekeken worden. Iets waar we een tijd geleden nog warm voor liepen, kan ons misschien nu niet meer boeien. Iets wat op dit moment goed voelt om te doen, kan morgen wel als niet juist meer voor je voelen.
Door alles wat we meemaken en ontdekken, groeien we in bewustzijn en komen hierdoor steeds in een nieuwe levenscyclus terecht. Het uiteindelijke doel is om terug te keren naar de Bron waaruit ons leven ontsprong. Tijdens onze levensweg wijst onze intuïtie ons namens onze ziel grotendeels de weg.
De levensenergieën van aarde, water, vuur en lucht helpen ons de levensspiraal te volgen en in balans te blijven.
De ene keer helpt ons logisch verstand ons door een probleem op te lossen (luchtenergie), het volgende moment putten we nieuwe fysieke kracht (aarde energie) om een klus te klaren en op weer een ander moment helpt onze intuïtie (water energie) of liefde en mededogen (vuurenergie) ons door een levensfase heen.

healing
Je kan ervoor kiezen om een healing door een ander te laten geven. Deze is op zo'n moment slechts kanaal (doorgeefluik) voor de helende, kosmische energie.
Ik zag het altijd zo dat wanneer ik een healing gaf, de energie als een viervoudige straal door mij heen werkte, afhankelijk van wat de ontvangende persoon op dat moment nodig had (op lichamelijk, mentaal of spiritueel niveau), waarbij de ene keer meer vuurenergie, dan weer water-, lucht- of aarde-energie naar de persoon stroomde.
De hogere zelf of de ziel van de persoon die behandelt wordt, bepaalt echter altijd zelf wat er met deze energie gebeurt.

zelfhelend vermogen
Besef ook dat ieder mens de capaciteit tot healen in zich heeft.
Door bijvoorbeeld je handen op je zonnevlecht te leggen, kan je ook heel goed zelf deze energie laten stromen en het zelfhelende vermogen aanspreken.


© Anja - www.shiningheart.nl - met inspiratie van Cerridwen Celtic Healing
Alle teksten en gedichten op deze site zijn van eigen hand en mogen niet zonder toestemming en bronvermelding elders gepubliceerd worden.

© copyright 2005 - 2024 Anja - alle rechten voorbehouden